Diabetes typ 2

Det finns två typer av diabetes, typ 1 & typ 2, och jag har typ 2, som jag tänkte berätta om lite mer här.

Vill ni veta mer om typ 1 (som jag inte kan så mycket om), så kan ni läsa mer om den här: http://diabetesportalen.nu/ eller här: http://www.1177.se/Vastra-Gotaland/Fakta-och-rad/Sjukdomar/Diabetes-typ-1/

Diabetes typ 2 kallas också åldersdiabetes då det är främst äldre personer som drabbas av den, den debuterar sällan före 40 års ålder. Men senare statistik har visat att den kryper ner i åldrarna, och även yngre vuxna drabbas.

Sjukdomen kommer smygandes och symptomen är ofta få, så den upptäcks oftast i samband med ett blodprov vid en rutinundersökning. Många gånger har den då hunnit fortskrida en bit, och många äldre som får diagnosen har ofta redan fått några komplikationer.

Sjukdomen är lite av en livsstilssjukdom, då det i många fall går att förbättra blodsockervärdena om man ändrar livsstil, mer om det nedan.

Det finns flera faktorer som samverkar till att man kan få Diabetes typ 2 (gener och miljö):

Livsstil
Ärftlighet
Hälsa

Livsstilen: man äter fel mat och för mycket mat, röker och rör sig för lite.

Ärftlighet: risken är stor att få diabetes om man har släktingar som har sjukdomen (typ 1 har inte alls lika stor ärftlighetsrisk).

Hälsa: detta är ett stort område med många faktorer, så jag listar upp dem:

  • Höga blodfetter (dåligt kolesterol – LDL)
  • Övervikt
  • Bukfetma (över 88 cm för kvinnor och 102 cm för män ökar risken avsevärt)
  • Rökning
  • Högt blodtryck (c:a 50% av de med typ 2 har högt blodtryck)
  • Autoimmun sjukdom (typ sköldkörtelsjukdomar mm)
  • Haft graviditetsdiabetes

Har man en av alla dessa faktorer så är inte risken så stor, men ju fler faktorer som finns desto större risk för att få diabetes 2.

Många som är okunniga tror att alla som får typ 2 är feta/har högt blodtryck/motionerar inte etc, men det är fel.

Det finns personer som motionerar, äter rätt och har bra värden, och ändå får de sjukdomen, och då är det ofta ärftligheten som ställer till det, dvs de har flera släktingar som har diabetes 2.

För mig är det nedanstående som orsakat min diabetes:

  • graviditetsdiabetes – fick det vid båda graviditeterna
  • pankreatit (bukspottkörtelinflammation) vid första graviditeten – körteln blev känsligare för fet mat och starka kryddor efter inflammationen
  • autoimmun sjukdom (hypotyreos – låg sköldkörtelfunktion) – min barnläkare sade till min mor att mina endokrina körtlar var i ständig obalans, och att det kunde öka risken för framtida diabetes.
  • hade även lite högt kolesterol som upptäcktes samtidigt med min diabetes (finns i släkten)

I övrigt är jag normalviktig, äter sunt och vettigt, motionerar regelbundet, har ett blodtryck på 125/75 (har alltid haft bra blodtryck) och har aldrig rökt.
Finns ingen diabetes i min släkt vad jag vet.

För många räcker det att lägga om kosten och motionera regelbundet för att förbättra blodsockervärdena, men många gånger behövs även tabletter som ökar insulinkänsligheten.

Man kan även behöva blodtryckssänkande och/eller kolesterolsänkande mediciner.

Själv äter jag Metformin (2*500mg till frukost och 2*500mg till middag) som höjer cellernas insulinkänslighet och kolesterolsänkande medicin.

All information ovan är hämtad från broschyren Typ 2-diabetes som finns att beställa från Svenska Diabetesförbundet: http://www.diabetes.se/sv/Butik1/Produkter/

Fler inlägg om diabetes kommer framöver.

 

Bookmark the permalink.

One Comment

  1. Tack för bra info. Har ju förstått nu att man inte alls behöver ha misskött sig för att drabbas, vilket man tidigare trodde. Jag trodde t.ex att det var de som åt extremt mycket fett och godis som fick diabetes, men så behöver det ju inte vara. Lika är ju att jag som inte alls äter godis och socker ändå kan drabbas. Många kändisar har nyligen fått diabetes, tänker på Peter Jihde och Molly Sanden, men hon är ju så ung så det kanske är typ1 hon har.
    Ha en fortsatt fin helg/Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *