Hemsidehistorik

Ja, ibland blir man lite nostalgisk, så jag tänkte försöka minnas tillbaka lite och skriva lite om hur mina hemsidor kom till och vilka sidor som finns kvar idag.

Vid det här laget har jag haft hemsida/blogg i många år (24 år!), man känner sig onekligen gammal 🙂

Första hemsidan startade januari 1999 (handlade då om mig och familjen, djuren, mina förlossningsberättelser (huga!) och lite bilder), och jag har fortsatt på olika sätt sedan dess. Har aldrig haft uppehåll med hemsidorna under dessa år.

Minns att jag använde passagen och spray för enkla hemsidor första åren, och dessa sidor är nu borta sedan länge. Hade mest sidor om mig själv, barnen, djuren, trädgården, awardsidor, fotosidor (som ökade när jag fick första digitalkameran 2001) mm. Allt låg samlat på samma hemsida då.

Tänk när man började html-koda en enkel hemsida med hjälp av FrontPage och använde tabeller och stilar på varje sida (då visste man ju inte vad CSS var), och skulle man ändra något grundläggande så fick man ändra koden på alla sidor, puh! Mycket skräpkod blev det också, men på den tiden var jag ju helt ny på detta och bara provade mig fram.

Minns att jag tog hjälp av Annika Tiger och Nina Web och sedan kom fröken.se och kaxigt.com till min hjälp när det strulade. Många mail och frågor blev det genom åren…

I början använde jag gratislayouter som fanns på nätet då, men längre fram började jag med egna layouter, där ett kännetecken var egna foton som jag tagit själv låg i headern på sidan.

Var med i en hel drös med webbringar och länksamlingar på den tiden och hade banners hit och dit på mina sidor, och Tjejringen är jag faktiskt kvar i, även om jag inte kommer ihåg inloggningen längre…

Mitt allra första riktiga webbhotell var spray.se, men i samband med att jag skaffade fotocilla.se 2006 gick jag över till one.com, som fungerade bra i flera år. Men till sist strulade det för mycket då jag hade såpass mycket material på hemsidorna, så jag beslöt mig för att byta till Manufrog, och det har jag aldrig ångrat en dag sedan dess!
Själva domännamnen är hostade hos Loopia, som funkar fint för det.

Första åren hade jag inga bra räknare till hemsidorna, men juni 2004, i samband med bloggstarten, skaffade jag Susnets räknare, som jag haft sedan dess. Dock har jag bytt gamla räknare mot nya när jag bytt sidor/domäner, man kunde ju bara ha 5 räknare på kontot då. Idag får man ha 10 räknare på kontot.

Gästböckerna har varierat genom åren, jag har bland annat använt Cybertools, Kompisbok Webbtjänster, Joakimweb till de nya bloggarna, samt statistikmätare från samma sida. Fast numera kommenterar man ju blogginläggen istället.

Domännamn jag använt: stenborgs.info, cochleaimplantat.info, fotocilla.se, ci-caroline.se, cillasfoto.se.
Domännamn jag har kvar inaktiva (vill inte släppa dem): 
ci-carolinestenborg.se (som användes för fel syfte när det släpptes, som tur var lyckades jag få tag i det igen och nu får det vara i min ägo) och corgirs.se (kommer försvinna helt i höst)
Domännamn jag använder idag: jaheca.se, carrofoto.nu och cochleaimplantat.nu

Genom åren har jag alltså bytt domännamn hit och dit, samt haft flera olika undersidor och bloggar, bl.a. egna bloggar till djuren, en sida om badrumsrenoveringen, en sida om köksrenoveringen, trädgårdssidor, olika fotosidor etc.

Under 2011 hände det mycket i mitt privatliv, bl.a. skilsmässa och flytt till nytt ställe, och många av sidorna blev vilande, några lades ner och andra flyttades. Till slut bestämde jag mig för att börja om på nytt när det gällde bloggandet och hemsidorna, så jag skaffade ny domän i juni, jaheca.se.

Med jaheca.se som bas blev det några nya bloggar, Träning, Diabetes & Foto, Hagalund samt Lurvtussarna.
Idag är dock alla bloggarna sammanslagna till en blogg, Livet på landet.
Den gamla bloggen från 2004-2011, Carolines Dagbok, finns kvar på nätet men är arkiverad (man kan dock läsa de gamla inläggen).

Idag har jag kvar cochleaimplantat.nu med min CI-sida och jaheca.se som är huvuddomän. November 2020 skaffade jag en ny domän för mina fotosidor, carrofoto.nu, och här kommer jag samla de fototeman jag varit med i sedan 2011, samt lite fotogallerier.

Idag gör jag inte mycket med hemsidor och bloggar, kanske byter jag tema någon enstaka gång. Har bara 2 -3 favoritteman jag använder numera (Tempera, Parabola samt Mantra).

När jag lämnade one.com så fick jag skapa nya gallerier för alla foton, men det systemet jag hade då gillade jag inte riktigt, så jag letade efter ett bättre gallerisystem och hittade det i c-Panel på mitt webbhotell Manufrog. Det fanns flera modeller att välja mellan, och idag har jag ett gallerisystem jag trivs bra med.

Milstolpar:

 • 1999 januari – startade första hemsidan på passagen, sedan blev det spray.se
 • 2003 – skaffade min första domän, stenborgs.info på spray.se
 • 2004 – började med CSS och iframes/frames samt skaffade domänen cochleaimplantat.info
 • 2004 juni – började skriva min första HTML-baserade dagbok inför CI-operationen.
 • 2005 – började med asp-include och xhtml.
 • 2006 oktober – började med min första WP-dagbok (och då fick jag suverän hjälp av kludd.se!)
 • 2006 november – skaffade fotocilla.se, där alla mina fotogallerier hamnade
 • 2008 februari – skaffade ci-caroline.se, som blev min bashemsida. Från början hade jag all info om CI här, samt länkar till alla bloggar och övriga sidor jag hade.
 • 2008 – skapade ny WP-dagbok dit jag förde alla inlägg som handlade om cochleainplantat = separat CI-blogg  och separat vardagsdagbok. Jag skapade även fotobloggen på fotocilla.se i juni det året
 • 2009 oktober – skaffade cillasfoto.se, dit alla mina gallerier samt gamla fotobloggen flyttades
 • 2010 januari – skapade en gemensam informationssida/blogg (cochleaimplantat.nu) om mitt CI, baserat på ett WP-tema jag hade vunnit, och den sidan använder jag än idag, En sida om cochleaimplantat 
 • 2011 juni – skaffade ny domän, jaheca.se, som idag är min huvuddomän
 • 2011 hösten – skapade flera nya bloggar, som idag slagits ihop
 • 2013 våren – bytte till ett bättre gallerisystem för alla mina fotogallerier
 • 2014 – 2015 skapade egna bloggar för 365 foton de åren, de är idag vilande
 • 2019 – mycket hände detta år: tog bort alla gamla fotogallerier fram till 2011, lade ihop alla bloggar till en och samma: Livet på landet, avslutade några domännamn.
 • 2020 hösten – skaffade ny domän, carrofoto.nu, där mina fotosidor kommer vara, och tog bort cillasfoto helt.
 • 2023 – börjar stuva om lite och ändrar adressen till denna blogg. Lite nya fotosidor är på gång på carrofoto.nu.

 

Comments are closed.