Kattraserna

Tre olika semilånghåriga kattraser har vi, vad är skillnaderna mellan dem?

I bilden nedan är det från vänster Sibirisk katt, Maine Coon och Norsk Skogkatt

Skillnader mellan raserna

Copyright Linda Karlström
(klicka för större bild) 

Det finns två enkla skillnader om man tittar på katternas huvudform i bilden ovan. Den Sibiriska katten ger ett runt intryck, Maine Coon ett rektangulärt intryck och den Norska Skogkatten ett triangulärt intryck framifrån. Dessutom har Norska Skogkatter en rak profillinje, Maine Coonen har ett markerad övergång mellan nosrygg och panna och den Sibiriska katten har lite av ett mellanting mellan dessa två, en mjuk inbuktning.

Rent kroppsligt är både Maine Coon och Norsk Skogkatt lite resligare och “längre” i kroppen, speciellt MCO kan vara lååånga, medan den Sibiriska katten är något kompaktare.
På utställning ska man hålla Maine Coon och Norsk Skogkatt utsträckta, medan den Sbiriska katten ska hållas ihop mer. (ska fixa bilder sen)

När det gäller pälsen så har Maine Coon mjuk och silkig halvlång päls som ska ligga nära kroppen, Sbirisk katt och Norsk Skogkatt har båda tjockare och tätare päls som ska vara sträv på ryggen och på sidorna.

Speciellt på vintern ser vår SIB och vår NFO ut som rena pälsmonstren med mycket underull, medan vår MCO inte blir lika pälsig, då MCO inte har lika mycket underull som de andra två raserna.

Maine Coon är den största rasen av de tre, hanarna väger 6-10 kg (ibland mer) och honorna 4-7 kg.
Hos Norsk Skogkatt väger hanarna 5-9 kg och honorna 3,5-6 kg.
Slutligen Sibirisk katt där hanarna väger 5-9 kg och honorna 3,5-5 kg.

Detta är ungefärliga viktstandarder, variationerna kan vara stora inom raserna.

Alla tre raserna växer långsamt och är oftast inte färdigvuxna förrän de är bortåt 4-5 år gamla.

Comments are closed.