Ny vedpanna och braskassett installerade

Vi eldar ju med ved i huset, och vedpannan som fanns när vi flyttade in var egentligen en gammal vedspis! Liten och tog bara pyttesmå vedklampar, så vi fick elda stup i ett när det var kallt.

Dessutom fanns det bara en liiiten vattentank för varmvatten, så vi fick tänka oss för om flera skulle duscha samma dag, för då fick J elda i pannan hela tiden för att få mer varmvatten.

Så vi började leta efter en begagnad vedpanna med tillhörande ackumulatortankar, och hittade en i augusti, CalmarPannan 33v med tillhörande ackumulatortankar. Läs mer om paketet, som kallas smålänningen.

Men det tog lite tid innan vi kunde riva ut i källaren och få ut den gamla pannan, och sedan installera tankarna och den nya pannan, då rörläggaren hade fullspäckat arbetsschema hela hösten.
Först veckorna innan jul hade han tid, och då började vi förbereda det mesta själva genom att riva ut allt och sedan sätta in tankarna, som han kopplade in först.
Sedan fick vi köra på elpatronen ett tag tills skorstenskillarna hade glidgjutit skorstenspipan & fixat nytt rör från pannan till skorstenspipan och murat lite. Därefter kunde vi få in den nya pannan på plats, så att rörläggaren och elektrikern kunde koppla in det sista, och 21/12 var den nya pannan igång!

Snacka om skillnad i eldning, verkningsgrad och storlek på vedklamparna! Från att elda flera gånger om dagen till att elda en-två gånger per dygn.

I samma veva bytte vi även termostater på elementen, så nu fungerar allihopa som de ska.

Vi har även öppen spis, och beslutade oss för att sätta in en braskassett för att få effektiv extravärme i huset, så den installerades nu i januari, och idag kom sotaren och provtryckte och kontrollerade allt, så nu är det godkänt för eldning! Vi har en Keddy 110 braskassett.

Ska fixa bilder sedan.

Bookmark the permalink.

One Comment

  1. Du bor väldigt vackert!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *