Fototeman

Jag tänkte börja vara med i lite fototeman igen, och i år är jag bara med när jag har ork och lust, så det kan gå långt mellan bilderna, eller så kommer flera bilder tätt efter varandra.

Kommer använda mig av alla tre kamerorna, även mobilkameran, så det kan vara varierande kvalitet på fotona.

Beroende på tid och tillfälle, så kan det bli allt från Fototriss till Tisdagstema och något EFIT, hoppas jag. Dock blir det bara enstaka teman jag följer, annars tappar jag lusten direkt.

Diabetes typ 2

Det finns två typer av diabetes, typ 1 & typ 2, och jag har typ 2, som jag tänkte berätta om lite mer här.

Vill ni veta mer om typ 1 (som jag inte kan så mycket om), så kan ni läsa mer om den här: http://diabetesportalen.nu/ eller här: http://www.1177.se/Vastra-Gotaland/Fakta-och-rad/Sjukdomar/Diabetes-typ-1/

Diabetes typ 2 kallas också åldersdiabetes då det är främst äldre personer som drabbas av den, den debuterar sällan före 40 års ålder. Men senare statistik har visat att den kryper ner i åldrarna, och även yngre vuxna drabbas.

Sjukdomen kommer smygandes och symptomen är ofta få, så den upptäcks oftast i samband med ett blodprov vid en rutinundersökning. Många gånger har den då hunnit fortskrida en bit, och många äldre som får diagnosen har ofta redan fått några komplikationer.

Sjukdomen är lite av en livsstilssjukdom, då det i många fall går att förbättra blodsockervärdena om man ändrar livsstil, mer om det nedan.

Det finns flera faktorer som samverkar till att man kan få Diabetes typ 2 (gener och miljö):

Livsstil
Ärftlighet
Hälsa

Livsstilen: man äter fel mat och för mycket mat, röker och rör sig för lite.

Ärftlighet: risken är stor att få diabetes om man har släktingar som har sjukdomen (typ 1 har inte alls lika stor ärftlighetsrisk).

Hälsa: detta är ett stort område med många faktorer, så jag listar upp dem:

  • Höga blodfetter (dåligt kolesterol – LDL)
  • Övervikt
  • Bukfetma (över 88 cm för kvinnor och 102 cm för män ökar risken avsevärt)
  • Rökning
  • Högt blodtryck (c:a 50% av de med typ 2 har högt blodtryck)
  • Autoimmun sjukdom (typ sköldkörtelsjukdomar mm)
  • Haft graviditetsdiabetes

Har man en av alla dessa faktorer så är inte risken så stor, men ju fler faktorer som finns desto större risk för att få diabetes 2.

Många som är okunniga tror att alla som får typ 2 är feta/har högt blodtryck/motionerar inte etc, men det är fel.

Det finns personer som motionerar, äter rätt och har bra värden, och ändå får de sjukdomen, och då är det ofta ärftligheten som ställer till det, dvs de har flera släktingar som har diabetes 2.

För mig är det nedanstående som orsakat min diabetes:

  • graviditetsdiabetes – fick det vid båda graviditeterna
  • pankreatit (bukspottkörtelinflammation) vid första graviditeten – körteln blev känsligare för fet mat och starka kryddor efter inflammationen
  • autoimmun sjukdom (hypotyreos – låg sköldkörtelfunktion) – min barnläkare sade till min mor att mina endokrina körtlar var i ständig obalans, och att det kunde öka risken för framtida diabetes.
  • hade även lite högt kolesterol som upptäcktes samtidigt med min diabetes (finns i släkten)

I övrigt är jag normalviktig, äter sunt och vettigt, motionerar regelbundet, har ett blodtryck på 125/75 (har alltid haft bra blodtryck) och har aldrig rökt.
Finns ingen diabetes i min släkt vad jag vet.

För många räcker det att lägga om kosten och motionera regelbundet för att förbättra blodsockervärdena, men många gånger behövs även tabletter som ökar insulinkänsligheten.

Man kan även behöva blodtryckssänkande och/eller kolesterolsänkande mediciner.

Själv äter jag Metformin (2*500mg till frukost och 2*500mg till middag) som höjer cellernas insulinkänslighet och kolesterolsänkande medicin.

All information ovan är hämtad från broschyren Typ 2-diabetes som finns att beställa från Svenska Diabetesförbundet: http://www.diabetes.se/sv/Butik1/Produkter/

Fler inlägg om diabetes kommer framöver.

 

Höstens träning gav resultat

Ja, under hösten har jag ju tränat regelbundet 3 gånger i veckan, varav en gång i veckan med min PT Jakob (sista gången var 19/12), och det har gett resultat på flera fronter.

Första steget var att få ordning på kosten och sedan förbättra stabiliteten och balansen i kroppen med hjälp av balansträning och stretching, därefter började vi dra i gång den riktiga träningen, men än är det en bit kvar.

När det gäller olika mått, så har jag:

  • minskat 3 kg
  • ökat muskelmassan med 0,8 kg
  • minskat kroppsfettet med 2%
  • minskat midjemåttet med 3,5 cm

och detta på 10 veckor!

Men jag har även fått förbättrade värden på de prover jag tagit före och efter dessa 10 veckor:

  • Totalkolesterol: från 3,9 till 3,3
  • LDL-kolesterol: från 2,1 till 1,6
  • Triglycerider: från 0,98 till 0,71
  • Fasteblodsocker: ligger stabilt mellan 6,0-6,6
  • HbA1c: ligger stabilt på 42-46 sedan 1 år tillbaka

Även ämnesomsättningsvärdena (TSH och fritt Tyroxin) har äntligen stabiliserat sig på bra värden (har haft strul med inställningarna på Levaxinet).

Alla prover ligger numera inom referensvärdena, kul!

Men förutom minskade mått och bättre värden, så har jag märkt andra skillnader:

  • jag mår bättre än på länge
  • magen har kommit i balans och är inte lika svullen längre
  • muskelstyrkan har ökat – jag klarar tyngre vikter
  • orken har ökat – jag klarar längre träningspass utan att krokna
  • konditionen har ökat – flåsar inte direkt när jag springer på löpbandet
  • kläderna sitter lösare i midjan – fått köpa mindre storlekar!

2013 fortsätter i träningens tecken, jag har bokat ytterligare 10 pass med Jakob, med start 9/1, och nu kommer vi dra igång träningen på allvar! Ser fram emot en givande träningssäsong, med förhoppningsvis ännu bättre resultat på alla fronter.

Nytt år = tomt blad

Då har man lagt 2012 bakom sig och har ett nytt tomt år framför sig. Året blir till vad man gör det, så det blir intressant att se vad som händer 2013!

Nyårsaftonen blev skön och avkopplande. Började dagen med att köra ett pass på gymmet, blev en bra avslutning på träningsåret 2012!

Till nyårsmiddag serverades flamberad filé med äppelklyftor och en gudomligt god sås gjord på eau de vie, grönpeppar, creme fraiche och lite salt, mmmm! Till det pressad potatis och ett gott sydafrikanskt rödvin som heter Roodeberg.

Efterrätten bestod av knäckig äppelkaka med kardemumma och råkräm, som gjordes på äggulor, socker, vaniljkorn och grädde. Smarrigt var det, och mätt blev jag!

Börjar nya året med att slappa, småpyssla och bara göra det jag känner för idag.

Lite bilder från middagen: