Min diabeteshistoria

Jag har nu haft konstaterad diabetes 2 sedan hösten 2009 (den upptäcktes i samband med en hälsokontroll på företagshälsovården), och första året testade jag kostomläggning och motion, men fick börja med Metformin hösten 2010.

Men varför fick jag diabetes?
Jag var inte överviktig eller hade högt blodtryck, och motionerade hyfsat ofta tack vare hunden. Det enda var lite högt kolesterol.

Det finns flera olika skäl till diabetesen, vilka jag ska berätta om nu.

Jag har underfunktion på sköldkörteln, hypotyreos,  sedan 1975, och det är en autoimmun sjukdom som kan öka risken för diabetes längre fram i livet.

1994 väntade jag äldste sonen, och när jag vecka 31 så blev jag akut sjuk och fick läggas in på Mölndals sjukhus, och då upptäcktes att jag dels hade bukspottskörtelsinflammation (pankreatit) och graviditetsdiabetes. Då jag inte blev bättre fick de ta ut sonen i v 32, och han mådde finfint redan då. Därefter kunde de ge mig starkare mediciner och jag blev frisk, och även graviditetsdiabetesen försvann.

1998 väntade jag son nr 2, och i v 17 gjorde jag en glukosbelastning som visade att jag hade fått graviditetsdiabetes igen, och denna gång fick jag ta hjälp av insulinpennor för att hålla vettig blodsockernivå. Men sockret var svajigt hela graviditeten och det var asjobbigt att få vettiga nivåer, så när sonen föddes i v 41+2, blev jag glad när diabetesen försvann igen en vecka efter födseln.

Allt detta sammantaget gjorde att jag var predisponerad att få diabetes igen längre fram i livet, vilket bekräftades 2009.

Bookmark the permalink.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *