Vedeldning

Vi värmer upp vårt hus med ved, alltså har vi en vedpanna, samt en elpatron som vi använder om vi reser bort. Därtill finns en ackumulatortank på 300 liter.

Kruxet är att vedpannan är gammal och för liten, så den tar bara korta och några få vedklampar åt gången, så man får elda stup i ett när det är kallt, annars tar värmen slut på en gång. Jalle får gå ner i källaren ofta och kolla till pannan när det är kallt och blåsigt.
Dessutom måste vi fylla på ved i pannrummet rätt ofta, senast idag.

Nästa projekt är alltså att byta till en större och modernare vedpanna som både tar längre vedklampar och fler åt gången, då behöver man bara elda säg morgon och kväll.

Dessutom är även ackumulatortanken gammal, dåligt isolerad och för liten, så det finns inte vatten nog till badkaret om man vill bada, även om man eldar till max eftersom det måste värmas upp nytt vatten hela tiden.
Så även den måste vi byta, till en större och effektivare på 750 liter, plus en extra “slavtank”.

Vi har vårt eget vatten så vi behöver inte tänka på vattenåtgången alls.

Visar här lite bilder på pannan, tanken, vedboden mm.

 

Bookmark the permalink.

2 Comments

  1. Hej. Tack för din kommentar hos mig. Den värmde. Oj vad länge sen jag kikade in hos dig. och vad jag saknar att hålla på med ved 🙂 kom på det då jag såg bilderna . Roligt att du trivs i erat nya hus . Sista året har all min lediga tid gått åt till mamma och jag har varken fotat eller knappt pulat med min sida, kanske kommer lusten och tiden tillbaka nu när mamma inte finns längre och jag får mer tid över. gott nytt år på dig och din familj. kram

  2. Ja några vedklabbar kommer det att gå åt, trots den milda vintern! 🙂 Skall bli intressant att se hur många kubik det går och så blir det lättare att planera för nästa vinter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *