Hänt en del sedan sist…

Ojoj, det är över 1 år sedan jag skrev här, så jag får uppdatera er och mig litegrann. 🙂

Träningen har rullat på under året, och jag tränar som vanligt, inga större ändringar alltså.

Men på medicinfronten har det hänt en del istället, ska försöka berätta.

Jag har ju haft Metformin sedan 2010, men sommaren 2015 började jag bli illamående och magen blev kass. Tänkte det var tillfälligt först, men sedan kopplade jag ihop det med Metforminet, då det visade sig att jag blev illamående 2 h efter att jag tagit tabletterna, så antingen var jag illamående på jobbet, eller precis när jag lagt mig…. Lite jobbigt alltså!

Testade då att ta tabletterna före maten, under måltiden eller efter måltiden, men det gjorde ingen skillnad alls.

Efter 3 månader kändes det ohållbart, så jag kontaktade diabetessköterskan, som sade att jag skulle sluta med dem och istället prova Januvia. Detta fungerade mycket bättre, och blodsockret höll sig stabilt första halvåret. Men sedan började mitt HbA1c stiga, så Januvia räckte inte tydligen.

I mars 2016 började jag kombinera 1 Januvia med Repaglinid 2 ggr/dag. Det första jag märkte var att jag blev låg ofta av dem, så jag fick ha druvsocker med mig hela tiden. Det andra var att jag blev hungrigare, framförallt i början. Men det värsta var att vikten skenade uppåt, på 4 v gick jag upp 5 kg! Och det var inte bara pga att jag var hungrig, för jag såg till att äta vettiga mellanmål när magen kurrade.

Till slut bad jag att få sluta med dem, då vikten fortsatte uppåt och jag till slut inte kunde ha flera av mina byxor och kjolar… Så det blev att återgå till bara Januvia tills sköterskan kom med nya förslag på tabletter. Finns ju flera olika att välja på.

Nu är den nya planen att jag ska sätta ut Januvia och börja med Victoza istället. 11/7 börjar jag med Victoza, som är ett mättnadshormon som ges på samma sätt som en insulinpenna, dvs sprutas in i underhuden på magen.

Får se hur detta går, en vanlig biverkning är nämligen illamående de första veckorna.

Bookmark the permalink.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *