Ätbar trädgård

Det blir inte så många inlägg här, och nu är hösten på väg vilket märks utomhus nu.

Men jag tänkte ändå skriva ett litet inlägg om en ätbar trädgård, vilket innebär att jag planerar att ha ätbara växter i alla rabatter, t.ex. smultron längst fram i en rabatt, blåbär i en annan rabatt, kryddland, växthus etc.

Idag finns det några hallonplantor och rabarber på en plats, och tanken är att jag ska flytta rabarbern så att hallonplantorna kan bre ut sig till ett riktigt hallonsnår där, alldeles bredvid jordgubbarna.

Jag har även satt några blåbärsplantor i sambons rabatt, så kan man plocka lite där. Smultron finns också, dock bara vildsmultron, så jag ska köpa vanliga odlade smultron som ger större bär till våren.

Dessutom har jag tagit bort rosorna som var i rosenrabatten längs grusgången, då de lade av helt under vintern, och istället satt 2 olika amerikanska blåbär, “Northcountry” och “Goldtraube” där, så vi framöver kan få mycket blåbär.

Kryddland finns redan, samt vinbär och krusbär. Det som saknas är fruktträd, då vi fick ta ner de gamla träden i somras pga ålder och röta.
Till våren är det tänkt att vi ska plantera 2 äppelträd, ett plommonträd och ett körsbärsträd, med hopp om lite frukt några år senare. Vi har dock redan ett litet familjeäppelträd, som ger tre olika äpplen, men i år kom inga alls, troligen pga dålig blomning i våras.

Växthuset tar vi det försiktigt med, vi är nybörjare i att sköta sånt som växer där. I år har det gått bra med tomaterna åtminstone, det har blivit en bra skörd, och paprikorna är på gång. Gurkan däremot blev det bara 2 st, och jag tror det beror på att jag inte gödslade plantan, vilket krävs för att få fler gurkor. Men detta år är mest ett testår för att se hur man kan förbättra i växthuset, som större planteringslådor, bättre bevattning, mer gödning med mera.

Så nästa år vet jag mer om hur jag ska göra, och tanken är att vi ska odla enkla saker, som tomater, sallad, gurka, paprika, chilifrukt, dill och kanske någon basilika i växthuset. Vi kommer nog inte ha något grönsaksland utomhus, det finns en gräns för hur mycket vi vill/orkar pyssla med allt som växer.

Det är mysigt att bara gå omkring i trädgården och kunna plocka egna bär, mums!

Bookmark the permalink.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *