Kost och diabetes

Ja, som de flesta vet så måste man tänka på vad man äter när man har diabetes, så att blodsockret håller sig stabilt och inte blir en berg-och-dalbana hela tiden.

Många tror ju att diabetiker inte får äta sött, fett och annat onyttigt, men det är helt fel, Vi kan och får äta vad vi vill, men med eftertanke och med måtta.

Sedan är det så att de med diabetes 1 inte har någon insulinproduktion kvar i kroppen, så de måste kompensera allt de äter med insulin, dvs de får ta måltidsinsulin före måltiden för att inte få för högt blodsocker. De kan även få ner blodsockret med träning, vilket är bra för alla diabetiker.

Jag har ju diabetes 2 och har därmed viss insulinproduktion kvar i kroppen, men mina celler är okänsliga för insulin, och jag tar Metformin som ökar känsligheten. Och jag kan lättare äta sött utan att blodsockret skenar, eftersom det finns insulin kvar som hjälper till.

Men för alla med diabetes gäller det att tänka på vad man äter och inte äta sött i tid och otid, då högt blodsocker under lång tid skapar komplikationer i kroppen, som polyneuropati (nervskador med sämre känsel, börjar ofta i fötterna och benen), skador på ögonen (retinopati = näthinneskador) och sämre syn, sämre blodcirkulation = risk för hjärt-kärlsjukdom.

Jag har alltid ätit hyfsat vettigt, men sedan jag började träna med hjälp av PT i höstas har jag ändrat kosten rätt mycket, och det har gjort mycket för energin och orken och även för blodsockret och kolesterolet.

Snabba kolhydrater undviker jag så långt det går, och jag väljer hellre mathavre än ris, pasta och potatis. Visst händer det att vi äter pasta, ris och potatis, men då väljer vi fullkorn om det går. Potatis är ju potatis, men jag tar bara en i så fall.

Men den stora förändringen för mig är att jag undviker gluten och laktos så långt det går. Har länge haft en “glutensvullen” mage, och då min PT tipsade mig om att äta annat än gluten till frukost, så mådde magen mycket bättre och tarmarna stabiliserade sig.

Jag åt dock fortfarande laktos, typ keso och sådant, och hade fortfarande lite strul med magen, så PT frågade om jag kunde testa att skippa rena laktosprodukter också. Gjorde så, och efter det har det mesta stabiliserat sig i kroppen och jag mår väldigt bra.

Jag har inte gjort tester för gluten eller laktos, men jag vet att jag är känslig för det. Dock kan jag äta en vanlig macka på helgen (unnar mig det ibland) utan att det känns i magen, men varje dag fungerar det inte alls.

Eftersom jag tränar tre gånger i veckan så försöker jag äta så jag har energidepåer till träningen, och tack vare min PT har jag fått många bra tips på frukost och mellanmål jag kan ta, som inte innehåller gluten eller laktos.

Ofta blir det en laktosfri smoothie med laktosfri mjölk, frysta bär, nötter, linfrön och en tesked EAA pulver till frukost, eller en glutenfri gröt med quinoa, bovete och linfrön och mosade frysta bär till det.
Är jag sugen på bröd tar jag glutenfritt knäckebröd med olika pålägg.

Tack vare kostomläggningen och träningen har jag gått ner i vikt, blivit smalare och slipper svullen mage, och framför allt mår jag bättre än på länge och har mer energi. Som en bonus ligger HbA1c stabilt på ett lågt värde, och det dåliga kolesterolet har sjunkit markant.

Bookmark the permalink.

One Comment

  1. Gott att du mår bättre av din nya kost! Ibland behöver man inte göra testerna, man känner ändå att det är bra för en.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *