Mina år med diabetes 2

Som jag skrev i förra inlägget så upptäcktes min pre-diabetes (förstadium till diabetes) i samband med en hälsokontroll på företagshälsovården hösten 2009. Då låg blodsockret på 6,9, så det blev nya tester, och det låg fortfarande högt.

I samband med häsokontrollen konstaterades även högt kolesterol, så jag fick börja med kolesterolsänkande medicin. Men positivt var att jag har lågt blodtryck, (120/75 brukar det ligga på) och är normalviktig.
Även Levaxinet (mot hypothyreos) låg på fel dos, så det fick oxo justeras lite.

Jag testade kostomläggning och motion ett år, men det hjälpte inte, så hösten 2010 konstaterades diabetes 2.

Började då med Metformin 1 tablett/dag. Ganska snabbt ökade jag till två tabletter, och i februari 2011 till tre tabletter. Skälet var att fasteblodsockret envisades med att ligga högt trots att jag åt vettigt och rörde på mig så gott som varje dag.  Även HbA1c låg högt hela tiden.

Till slut blev dosen 2*500 mg efter frukost och 2*500 efter middagen i april 2011, och sedan dess har värdena hållit sig inom rimliga intervaller, om än med toppar och dalar.

HbA1c har stadigt gått neråt, från 53 i april 2011 till 42 nu i december 2012, och har senaste halvåret legat mellan 42-44, vilket är  bra.

Det som har gjort susen sista halvåret är träningen, kostomläggningen och stödet från min PT, det har gjort susen med alla prover, även kolesterolet har sjunkit radikalt.

Har minskat radikalt på snabba kolhydrater samt gluten och laktos, då min mage reagerar på för mycket gluten och laktos. Har t.ex. slutat med rena mjölkprodukter och ljust bröd, men kan äta grovt danskt rågbröd med hela frön och lagrad hårdost utan problem.
Pasta potatis och ris äter jag nästan inget av, har bytt det mot quinoa och mathavre.

Så på det hela taget mår både kroppen och magen bättre än på länge, och jag märker att jag har fått mer energi och ork, t.ex. orkar jag träna längre och hårdare utan att bli helt slut, och musklerna kan pressas mer när jag lyfter vikter.

En bra höst för mig!

Bookmark the permalink.

One Comment

  1. Hej! Jag visste inte att du drabbats av diabetes. Men vad duktig du har varit som lyckats bättra värdena. Jag kämpar ju också efter att jag hade min “tia” för ett par år sedan o man konstaterad grav åderförkalkning i framför allt ett blodkärl i halsen. Jag hade högt kolesterol som nu ligger perfekt tack vare dels medicin men också kostomläggning. Tyvärr kan jag inte träna styrketräning då jag har svår artros i kroppen, men jag går stavgång, promenerar och åker spark nu på vintern med hunden. Vackert så får man säga. Härligt att du fått ny energi!
    Ha en riktigt fin Julehelg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *